• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Trots att leverenser trillar in är bristen på materiel stor. Foto: Malin Gotlin/SVT

Materielbristen omfattande: ”Allt från toalettpapper till medicinsk utrustning”

Publicerad

Universitetssjukhuset i Örebro fick leverans i natt igen från Apotekstjänst. Ändå är man inte ifatt och sjukhuset fortsätter beställa direkt från andra leverantörer.
– Vi fortsätter att vända oss direkt till leverantörer och får det den vägen, säger Karl Löfroth, logistikchef på USÖ.

Det har nu gått mer än två veckor sedan Apotekstjänst AB tog över leveransen av nödvändiga sjukvårdsartiklar och fortfarande fungerar det inte som det ska. Dessutom har företaget dragit tillbaka löftet om att allt ska flyta på från och med idag, onsdag.

USÖ:s logistikchef Karl Löfroth vill inte kommentera hur han ser på situationen och att det ännu inte fungerar, utan hänvisar till den presskonferens som sjukhuset ska hålla klockan 14.30 idag.

En mindre leverans i natt

Natten till idag kom det 28 pallar från Apotekstjänst, vilket är betydligt mindre än en normal onsdagsleverans, men sjukvården fungerar som den ska eftersom det kommer in leveranser också under dagen.

– Bristen är väldigt bred och omfattande. Vi har brist på allt från toalettpapper till medicinsk utrustning och nattens leverans gör inte att vi är ikapp, säger Karl Löfroth.

Universitetssjukhuset i Örebro är fortfarande i stabsläge.

Allmänheten kritisk

Utanför sjukhuset i Örebro träffar SVT Nyheter Örebro flera personer som undrar hur det har kunnat bli så illa.

– Man kan tycka att sådana här saker ska gå att lösa utan att man hamnar i någon form av krisläge och man undrar varför man har hamnat i det här läget, säger Kristina Bergström Troeng.

– Det är nya upphandlingar hela tiden. De måste ju veta först vad de kan få. Man kan ju inte betala för något och så får man det inte, det är hemskt illa, säger Robert Linde.

– Det är ju väldigt viktigt att det finns materiel till allt. Man kan inte fatta att det blir så här, inte i dagens samhälle, säger Gerd Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet