Foto: Jesper Matsson/SVT

Mathias Klasenius nya äventyr: Kinesiska Superligan

Publicerad

För några år sedan öppnade fotbollsmarknaden i Kina på allvar. Då som nu lockas stora fotbollsstjärnor till landet. Nu får också utländska domare chansen, en av dem Örebroaren Mathias Klasenius.

Kinas maktkamp inom fotbollen har visat sig vara på allvar när kända fotbollsspelare som Carlos Tevez, Oscar och Ezequiel Lavezzi har valt att ansluta till landet.

Men nu får även domarna möjligheten att visa upp sig. Under fredagen åkte den svenska trion Jonas Eriksson, assisterad av Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius till Kina för att döma helgens möta mellan Tianjin Quanjian och Shandong Luneng.

”Pengar spelar ingen roll”

Mathias Klasenius som kommer från Örebro sitter med på planet som lämnade under fredagen.

– Jag har noterat att det är fler och fler fotbollsspelare som går till Kina. Vi har tidigare dömt kinesiska lag i klubblags-VM och vi vet att det finns mycket pengar i den kinesiska fotbollen, säger Mathias Klasenius.

Hur mycket spelar pengar roll för er när en sådan här inbjudan kommer?

– I det här fallet spelar pengar ingen roll alls, det handlar om ett dagstraktamente så pengarna i ligan spiller inte så mycket över oss.

Dömer världsstjärnor

Inför resan har det svenska domarteamet studerat lagen. Bland namnen som sticker ut finns brasilianaren Alexandre Pato, belgaren Axel Witsel och italienaren Graziano Pelle.

– Det är roligt att fotbollen expanderar. Vi har fått en inbjudan om att få åka iväg, och den här helgen klaffade det för oss så det kommer bli en rolig upplevelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.