Socialdemokraterna Kenneth Nilssson, Andreas Svahn och Lena Rådström Baastad.

”Matilda kommer att tillföra mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokrater i länet hyllar att Matilda Ernkrans utsetts till minister.
– Med sin erfarenhet från Hallsberg vet hon vikten av att ha utbildning i hela landet, säger Lena Rådström Baastad (S).

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med socialdemokratiska politiker från länet efter att Matilda Ernkrans presenterades som minister för högre utbildning och forskning på måndagen.

Leena Rådström Baastad (S)

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad har känt Matilda Ernkrans i över 20 år. Foto: Jessica Gow/TT

Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna och tidigare kommunalråd i Örebro, anser att Ernkrans är tuff och vågar fatta viktiga beslut.

– Men hon kan också lyssna in och kompromissa när hon behöver göra det, säger Rådström Baastad.

Hon anser att Ernkrans kommer att bidra med mycket i utbildningsfrågorna. I och med hennes erfarenhet från Hallsberg kommer hon även att lyfta blicken utanför de större städerna.

– Matilda har lång, bred erfarenhet och kan frågorna.

Kenneth Nilsson (S)

Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro (S).

Kenneth Nilsson, kommunalråd i Örebro, säger sig inte vara särskilt förvånad över Ernkrans ministerutnämning.

– Matilda har en lång och djup politisk erfarenhet, som är svårslagen inte bara i länet utan även på riksplanet. Hon har haft ledaransvar i riksdagen, leder ett partidistrikt och har dessutom fördjupat sig i utbildningsfrågor. Ur statsministersynpunkt är hon ett logiskt val, säger Kenneth Nilsson.

Han betonar också hur viktig vuxenutbildningen redan är och kommer att vara för hela landet.

– Det kittlar i magen att tänka på att Matilda kommer att spela en så stor roll för en så viktig nyckelfråga, det vill säga den framtida kompetensförsörjningen. Hon kommer att stå i nationellt fokus i så många avseenden.

Andreas Svahn (S)

Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen, har arbetat med Matilda Ernkrans sedan 90-talet. Foto: Johan Pisoni / SVT

Ordföranden i Region Örebro, Andreas Svahn (S), träffade Matilda Ernkrans för första gången sommaren 1984 när de var 11 år. Ganska snart stod det klart att de var politiskt intresserade och delade partisympatier.

– Matilda är oerhört ambitiös och noggrann. Hon är mån om att lyssna och ta till sig andras synpunkter och först därefter tar hon ställning. Jag tror att det är viktiga egenskaper inom det område hon nu skall verka där det är många som har starka åsikter.

Han tror att hennes bakgrund med rötter i länet är positivt både för regionen och landet.

– Det är klart att det är extra intressant för oss. Vi har ett internationellt erkänt och ungt universitet som har stora förutsättningar att utvecklas vidare. Att då ha ett ansvarigt statsråd i den miljön gör att förutsättningarna både för universitetet och vårt län förbättras, säger Andreas Svahn (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer