Foto: SVT/ TT

Mats är en av de som hoppas bli testad

Uppdaterad
Publicerad

Mats Brunhoff i Garphyttan har varit sjuk i tretton veckor. Hög feber i flera dagar, hosta och små sår som inte läker är några tecken som gör att han själv misstänker att han drabbats av coronaviruset. Men att få det bekräftat med ett test har hittills varit omöjligt.

Mats fru Lena-Maria berättar att hon flera gånger vänt sig till både vårdcentralen och 1177 för att få hjälp att ta reda på om Mats verkligen har coronaviruset eller ej.

Regeringens besked om att testerna ska utökas kraftigt och att man anslår 5,9 miljarder till regionerna för det ändamålet, väckte nya förhoppningar. Men när Lena-Maria igår på nytt vände sig till vårdcentralen, fick hon veta att man inte har några tester.

Coronaviruset i Örebro län

Personer på samhällsviktiga funktioner

Och enligt biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Adolfsson, kan det dröja ytterligare några veckor innan man har möjlighet att erbjuda tester för alla som vill.

Och då kommer det sannolikt att handla om test-kit som man själv kan använda och skicka in för att få provsvar.

De utökade resurser som regionen nu får kommer främst att användas till att testa personer på samhällsviktiga funktioner som är sjukskrivna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet