Helsingborg stad vill minska matsvinnet på skolor och förskolor Foto: TT.

Framgångsrikt recept på minskat matsvinn

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljon ton ätbar mat och dryck slängs i soporna varje år. Nu ska Örebro Stadsmission se till att en del av det kommer till nytta istället.

Den största delen av matsvinnet uppstår i hemmet, enligt Statistiska centralbyrån. Men även i livsmedelsbutiker slängs mycket mat som fortfarande går att äta.

Det eftersom bäst-före datumet närmar sig och att varan har något skönhetsfel. Stadsmissionen i Örebro tar nu emot mat ifrån livsmedelsbutiker, istället för att maten slängs.

– Mycket frukt och grönsaker, mejerivaror och ibland får vi köttprodukter som köttbullar och korv. Saker som vi alltid har användning av, säger Monica Gunnarsson, direktor vid Örebro stadsmission.

”Värna om dom som inte har mat”

I Örebro skänker flera stora matbutiker mat till välgörenhet – en av dom är Willys.

– Det började 2016. Vi ville hantera matsvinnet som finns i våra butiker idag. Men framförallt värna om dom som inte har mat på bordet, säger Niklas Pettersson, butikschef.

Gäller det även varor som passerat utgångsdatumet?

– Nej, absolut inte. Vi har ett regelverk som vi förhåller oss till. Det ska vara hela, rena och kuranta varor. Det ska vara lika säkert att som att handla i butik, säger han.

Ger fler måltider

Maten som stadsmissionen får av livsmedelsbutikerna, tillagas och delas ut till alla som behöver det.

– Jämfört med tidigare när vi fick köpa allting själva, hade vi inte möjligheterna som finns idag. Nu kan vi laga näringsriktig och varm lunch fem dagar i veckan, vilket är fantastiskt, säger Monica Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.