Matvärldens rockstjärnor ställer ut i Wadköping

Publicerad

Fem timmar innan Wadköping Matmarknad ska slå upp portarna för besökare är förberedelserna i utomhusmuseets kvarter i full gång. Men trots att det är maten som står i fokus är arrangören Davide Lindqvist mest tacksam över vädret.

– Bra väder är det viktigaste! Det är bra för stämningen bland både utställare och besökare.

Intresset för att delta på marknaden har varit stort. Något som inte minst märks i Wadköpings förråd.

– I år är fan vartenda marknadsbord upptaget, utbrister Davide Lindqvist. Och de första var här samtidigt som jag, klockan 06:00.

Vet vad kossan heter

Intresset för att besöka marknaden brukar också vara väldigt stort. Förra året kom 30 000 besökare. Något som man räknar med att slå i år när det är jubileumsår.

Att marknaden lockar så många besökare handlar om kvalitén förklarar arrangören. Inte bara på de lokala produkterna utan också producenterna och utställarna.

– Här pratar vi om matbranschens rockstjärnor som kan berätta om sina produkter, kan redogöra för vartenda steg i processen – som vet vad kossan heter!

För första gången är måltidsenheten på Örebro kommun också på plats och bjuder på mat som serveras på skolor och vårdhem i kommunen.

– Det har jag sett fram emot länge, det ska bli kul!

Inte större – bättre

I år har matmarknaden dessutom en systermarknad i Stadsträdgården där det ordnas dryckesmässa.

– Så när man är klar här kan man gå vidare och smaka olika drycker! Och sen kommer det att bli musik också.

Men trots populariteten konstaterar Davide Lindqvist att en större marknad än den som presenteras i år kommer det inte att bli.

– Nej, vi har bestämt oss för att bara bli bättre från och med nu – inte större.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer