Bittan Dyplin, president i MC-klubben M.I.L.F i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

MC-kortegen som blir allt längre – för en god sak

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen rullar åter en MC-kortege genom centrala Örebro. I täten kommer de kvinnliga förarna att vara, men alla som vill är välkomna att köra för en god sak, enligt arrangören.

– Alla kör tillsammans mot kvinnovåld, säger Bittan Dyplin, president i MC-klubben M.I.L.F.

Det är MC-klubben M.I.L.F, Motor Independent Ladies Forever som för tredje året arrangerar evenemanget kortegen ”Girls on Bikes”. Devisen är ”Alla tillsammans mot kvinnovåld!”.

Både kvinnor och män är välkomna att köra. Men det är kvinnorna tar täten i kortegen.

– Alla kör tillsammans mot kvinnovåld, säger MC-klubbens president Bittan Dyplin.

Bittan Dyplin, president M.I.L.F Foto: Johannes Weckström /SVT

Både innan och efter hålls klubblokalen öppen i Farmeks gamla lokaler på Hjälmarvägen.

– Vi kommer att ha en hojutställning, Corvetteklubben kommer att vara där och så säljer vi fika och lotter bland annat, säger Bittan.

Pengar till utsatta kvinnor och barn

Motorcyklarna startar vid Club 700 klockan 14 på lördagen och rullar genom centrala Örebro.Målet är att samla in pengar till Kvinnohuset i Örebro. Pengar som kan användas för att göra utsatta kvinnors och barns tillvaro bättre.

– I fjol fick vi in 20 072 kronor som vi lämnade över till Kvinnohuset. Redan i år har vi hittills fått in ungefär 10 000 kronor och då har vi inte ens dragit igång på allvar. Vi har satt målet 30 000 kronor i år.

Sponsorer bidrar också på olika sätt till evenemanget för att slutsumman ska växa.

Ställer upp ideellt

På sociala medier har evenemanget för närvarande lockat 800 personer som antingen visat intresse, eller meddelat att de kommer. Mycket för en liten klubb som årligen samlar många mil i sadeln.

– Vi är en klubb med bara tjejer. Från början var vi fem stycken i ett litet plåtskjul, men nu är vi nio. Vi kör mellan tusen och femtonhundra mil per år. Vi gör det här helt ideellt och idén till kortegen kom när vi såg andra klubbar samla in pengar på det här sättet. Vi ville göra någonting, säger Bittan.

Pengarna som kommer in under evenemanget kommer att räknas samman under dagen. Summan överlämnas till Kvinnohuset med hjälp av en symbolisk check under eftermiddagen.

Program

12.00 Portarna till klubblokalen öppnas. Hojutställning, lottförsäljning

13.30 Information till deltagare om kortegen

13.45 Uppsittning och transport till city

14.00 Kortege genom centrala Örebro på Drottninggatan. Från Club 700 till polishuset i Örebro.

15.00 Åter till klubblokalen, lottdragning

16.00 Check överlämnas till Britten Uhlin, ordf på Kvinnohuset.

17.00 Avslutning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.