Medicinsk revolution på USÖ – hjälper läkarna att navigera

Uppdaterad
Publicerad

En ny maskin hjälper kirurgerna på USÖ att skruva i patienter med millimeterprecision.

– Det är rena julafton för en ryggkirurg, säger Marek Holy. 

Ryggkirurgen Marek Holy beskriver den nya maskinen, en så kallad o-arm, som en medicinsk revolution.

– Tack vare utvecklingen har vi för första gången möjlighet att sätta skruvar under operation utan att vara oroliga att de ska hamna jättefel.

Navigerar med millimeterprecision

O-armen är en o-formad röntgenmaskin som placeras runt patienten. Operationerna på ortopeden på Universitetssjukhuset i Örebro förbereds på samma sätt som tidigare, och när patienten sövts riggas o-armen för att hjälpa läkarna att navigera.

– Den gör en skiktröntgen som med millimeterprecision räknar ut var saker och ting finns. Vi får en guidning framåt och gör sedan ett borrhål, säger traumakirurgen Tomas Borg.

Betyder det att kirurgens roll blir mindre?

– Nej, det är ingen robotkirurgi utan ett hjälpmedel på vägen. Vi gör fortfarande borrhål och sätter skruv på vanligt sätt.

Minskar nervskador

O-armen används för högspecialiserad vård främst inom ryggkirurgi. Patienterna är människor med ryggsjukdomar eller personer som drabbats av så kallade högenergiskador från till exempel bilolyckor och fall från hög höjd.

Maskinens höga precision hjälper kirurgerna att undvika att skära i nerver.

– Nerverna återhämtar sig inte som andra vävnader. En skada på en nerv är permanent mer eller mindre, säger Marek Holy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.