Fler än hälften av de utförsäkrade kom tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att mer än varannan person i Örebro län som utförsäkrades under 2010 var tillbaka i sjukförsäkringen inom ett år.

Rapport har gjorts av Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som undersökt effekterna av de förändrade reglerna i sjukförsäkringen.

Studien visar bland annat att beroendet av ekonomiskt bistånd som helhet ökade markant efter att den nya sjukförsäkringen infördes. De enda som lyckats höja sin arbetsförmåga är de som innan regeländringen var sjukskrivna på 25 %.

På det viset, menar författarna till stuiden, så har den nya sjukförsäkringen ökat klyftorna i samhället.

De flesta som återvände till sjukskrivning led av en psykisk sjukdom ofta i kombination med andra sjukdomar.

Studien konstaterar också att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är myndigheter med helt olika uppdrag, vilket blivit tydligt när det gäller bedömningen av personers arbetsförmåga.

Så många som sju av tio bedömdes av Arbetsförmedlingen vara för sjuka för att kunna sägas stå till arbetsmarknadens förfogande. Eftersom myndigheterna gör sina bedömningar från olika utgångspunkter, kan det hända att vissa av dessa personer av Försäkringskassan bedöms ha arbetsförmåga – de är för friska för att vara sjukskrivna men samtidigt för sjuka för att anses kunna arbeta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer