Den man som är anställd vid Sverigedemokraternas riksdagskansli har tidigare arbetat på Migrationsverket. Myndigheten har granskat hans arbete. Foto: TT

SD-desinformatörens arbete på Migrationsverket granskas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som kallas SD:s desinformatör har haft samröre med en kriminell person med kopplingar till ryska myndigheter, det här uppger Ekot under fredagen. Nu kan SVT Nyheter Örebro berätta att arbetet mannen utförde under sin tid som asylhandläggare på Migrationsverket har granskats.

Under fredagen kom uppgifter om att den man som skrivit flera debattartiklar under pseudonym kan vara en potentiell säkerhetsrisk.

Mannen som bland annat kallat sig för Egor Putilov började arbeta som mottagningshandläggare på Migrationsverket i Örebro i november 2012. Knappt ett halvår senare började han arbeta som handläggare av asylärenden i Flen.

”Vi har följt rutinerna”

Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket och säger att mannen genomgick en säkerhetsklassning i sedvanlig ordning före det att han anställdes.

– Vi har gått tillbaka och tittat i personalakten och vi har följt rutinerna, säger Fredrik Bengtsson.

Mannen hanterade tolv asylärenden

Sammanlagt har mannen hanterat tolv asylärenden som Migrationsverket nu har granskat.

– Vi har inte hittat något som pekar på att det inte skulle ha gått rätt till i hans handläggning, säger Fredrik Bengtsson.

Under tiden mannen arbetade i Örebro hanterade han aldrig några asylärenden enligt uppgifter från Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Putilovaffären

Mer i ämnet