Foto: Anders Wiklund/TT

Migrationsverkets tolk anmäld

Uppdaterad
Publicerad

En tolk, som haft ett uppdrag för Migrationsverket i Örebro, har stängts av och anmälts till kammarkollegiet i väntan på utredning huruvida hon brutit mot tolketiska regler.

Händelsen inträffade den 17 augusti i samband med att en handläggare på Migrationsverket i Örebro skulle göra en intervju med två asylsökande.

Hade inte uppdraget

Tolken kom då fram till en 26-åring och en 30-åring i väntrummet i Migrationsverkets lokaler i Örebro. De båda är på flykt från Syrien och söker asyl i Sverige. Tolken hade inte uppdrag för de två och uttalade sig under samtalet öppet om araber.

Uttalade sig nedsättande

Hennes uttalanden nedtecknades av en journalist och samtalet har senare återgivits i en artikel i tidningen Dagens Nyheter.

Där framgår att tolken bland annat säger att ”många araber ljuger”, att ”de inte har det så svårt i Syrien” och att ”de inte skulle behöva komma hit”.  

Läs mer: Detta gäller för tolkar och översättare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer