Stora mängder salpetsyra läckte vid matfabrik. Foto: Thomas Wedin / SVT

Miljökontoret om utsläppet: ”Ska leda till utredning”

Uppdaterad
Publicerad

500 liter salpetsyra läckte ut vid Orklas fabrik i Örebro under torsdagskvällen. Enligt miljökontoret inträffade händelsen i samband med överföringen av det frätande ämnet.

– En sådan här händelse ska leda till utredning, säger Anders Ringqvist, enhetschef på hälsoskyddsenheten vid Örebro kommun.

Strax efter klockan 18 på torsdagen fick räddningstjänsten larm om utsläpp av farligt ämne. När styrkorna kom till platsen visade det sig att det rörde sig om stora mängder salpetsyra som läckt ut på en yta av cirka 250 kvadrat.

– Det är ovanligt med utsläpp av syror. I det aktuella industrin har jag inte varit med om att det läckt ut just salpetersyra, säger Anders Ringqvist.

Enligt honom är det dock inte ovanligt att stora matfabriker använder sig av den här formen av syra för att rengöra ledningar. Det här är ett tillvägasätt som är helt okej enligt miljökontoret.

Utsläppet kan utredas

Efter utsläppet bör ändå en utredning ske enligt Anders Ringqvist.

– En sådan här händelse ska leda till en utredning. Utredningen skulle kunna visa om det är transportföretaget eller mottagaren som kan ha brustit.

Enligt enhetschefen inträffade utsläppet i samband med en lossning.

– Det skedde vid överföringen av syran från en tankbil till företaget. Det här är överföringar som sker hela tiden på ett så här stort företag, säger Anders Ringqvist.

Enhetschefen säger till SVT Nyheter Örebro att det inte finns några anmälningar sedan tidigare mot fabriken där utsläppet ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.