Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mannen i 50-årsåldern som mottog assistansersättningen och hans fru. Hör åklagaren berätta mer i klippet. Foto: Förundersökningen/TT

Miljoner från assistanshärva kan ha förts utomlands

Uppdaterad
Publicerad
Över två miljoner kronor från den stora assistanshärvan i Örebro kan ha förts utomlands. Det menar åklagaren i ärendet. SVT har tittat närmare på företagen som den nu dömde mannen och hans fru överfört pengar till.

Pengarna har överförts till sex olika företag och en organisation. Anders Persson, åklagare i ärendet, tror att företagen sedan fört pengarna vidare utomlands.

– De verkar ha det i sin verksamhet, alltså att man kan få pengar vidareförda till utlandet, säger han.

Flera av företagen finns inte längre och vissa av dem höll inte på med pengaöverföringar formellt. Ett av dem sålda olika presenter, medan ett annat var ett IT-företag.

Dömda personer

När SVT Nyheter Örebro tittar på företagen hittar vi personer som dömts för brott samtidigt som de varit involverade i vissa av verksamheterna.

En företagare dömdes för narkotikabrott och en styrelseledamot för narkotikasmuggling. En annan person som ansvarade för bokföringen i ett av företagen dömdes för grovt bokföringsbrott.     

Det är oklart om huvudmannen och hans fru hade någon form av relation till företagen och Anders Persson vet inte vad pengarna gått till.

– Den enda uppgift som finns är det som den anonyma tipsaren lämnat till Försäkringskassan, alltså att de skulle gått till byggnation av ett hotell i Iran. Jag vet inte om det stämmer. Vi har inte fått någon bekräftelse på det i alla fall, säger han.   

Huvudmannen har hävdat i förhör att pengarna bland annat skickats till sjuka släktingar för att täcka vårdkostnader – tror ni på den förklaringen?

– Nej, jag tror inte på den förklaringen överhuvudtaget.

Lämnade Sverige

Huvudmannens fru lämnade Sverige och kunde inte gripas. Hon är nu internationellt efterlyst och enligt Anders Persson har iranska myndigheter bekräftat att hon befinner sig där. 

– Vi har ställt en fråga till Iran om det finns möjligheter att få henne utlämnad till Sverige, men om det kommer lyckas är tveksamt, säger han.

Har hon vetat om vad som pågått?

– Absolut. Hon har i allra högsta grad varit involverad i det här. Det är min bild.

Samtliga som dömdes i assistanshärvan förnekar brott. SVT Nyheter Örebro har skickat frågor om överföringarna till huvudmannens advokat Hilda Bokvist, men hon vill i nuläget inte kommentera.

Bokvist och hennes klient har överklagat domen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt grovt bidragsbrott i Örebro

Mer i ämnet