Olaus Petri kyrka på Norr i Örebro. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Miljoner satsas på att rusta upp kyrkor i länet

Publicerad

Nu är det bestämt hur stor den kyrkoantikvariska ersättningen, KAE, blir för 2019. Totalt inom Strängnäs stift, där Närke ingår, satsas 27,8 miljoner kronor.

Ersättningen består av pengar som staten skänker till Svenska kyrkanför att de ska underhålla de kulturvärden som kyrkan har ansvar för. Det rör sig bland annat om renoveringar och konserveringar.

Inom länet ska bland annat sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor gå till renoveringar av Olaus Petri kyrka och St. Nicolai kyrka i Örebro. Glanshammars kyrka får knappt 2,6 miljoner för att konservera muralmålerier, det vill säga väggmålningar. Kumla kyrka får 800 000 kronor för invändig rengöring och renovering av väggar och tak.

”Viktigt för att undvika följdskador”

– Byggnadernas klimatskal, det vill säga tak, fasader, fönster och dörrar, prioriteras alltid högt. Det är arbeten som är viktiga för att undvika följdskador och som säkrar ett långsiktigt bevarande av vårt gemensamma kulturarv, säger Dag Forssblad, stiftsantikvarie, i ett pressmeddelande.

Totalt hade Strängnäs stift ansökt om runt 45,6 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.