Efter lagändring: Oklart hur många hyresgäster som har hemförsäkring

Publicerad

Öbos hyresgäster kan inte längre betala sin hemförsäkring via hyresavin. Det har lett till att det allmänna bostadsbolaget fått svårare att överblicka vilka hyresgäster som är försäkrade.

– I dag har vi ingen aning om vilka som faktiskt har en hemförsäkring, säger uthyrningschefen Karin Blaxmo.

Bakgrunden till förändringen är nya EU-direktiv som ledde till att en ny lag infördes i Sverige 2018, lagen om försäkringsdistribution. Syftet med lagen är att motverka försäkringsbedrägerier. Den som säljer försäkringar måste vara utbildad.

Öbo lyckades inte hitta någon lösning, och därför togs möjligheten att få hemförsäkringen på hyresavin bort.

Efter det valde cirka 30 procent av hyresgästerna att inte teckna någon ny hemförsäkring med bolaget som Öbo samarbetar med.

Oförsäkrade får ingen hjälp

Hyresgästerna kan ha tecknat avtal med ett annat försäkringsbolag, men det finns också en risk att de är oförsäkrade.

–  Vid en eventuell skada i lägenheten så får man ingen hjälp alls. Man får inte hjälp att ersätta de skador som har uppstått, oavsett om man har varit vållande eller inte. Det rör sig om enorma summor pengar för en enskild individ, säger Karin Blaxmo, uthyrningschef på Öbo.

Karin Blaxmo berättar om vilka problem lagändringen skapar för hyresgästerna och för Öbo i klippet ovan.

Färre utrikes födda försäkrade

  • Knappt fyra procent av befolkningen i Sverige saknar en hemförsäkring, enligt en rapport från branschorganisationen Svensk försäkring. Det motsvarar cirka 400 000 personer.
  • Statistiska centralbyråns intervjuer visar att det är vanligare att utrikes födda saknar hemförsäkring. 2020 uppgav 98 procent bland de inrikes födda att de hade hemförsäkring. Samma siffra för utrikes födda var 89 procent.
  • Totalt intervjuades 5272 personer.

Källa: Svensk försäkring och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.