Ministern: ”En sommar som den förra vill vi inte uppleva igen”

Publicerad

Efter de allvarliga bränderna utefter järnvägarna sommaren 2018 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att se över hur man tillsammans med tågbolagen skulle minska risken för bränderna.
Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har Trafikverket ett tydligt uppdrag att sköta banvallar och järnvägsräls.

– En sommar som den förra är vi nog ense om att vi inte vill uppleva igen, säger Thomas Eneroth.

Tågåkeriet Green Cargo har valt att ta vissa godsvagnar ur trafik och utbildat lokförare i att bromsa på ett sådant sätt att gnistbildning minimeras. Men gnistbildning är något som man aldrig helt kan garantera att det inte sker.

Helst skulle man på tågåkeriet vilja se att känsliga sträckor spolades med vatten eller att det fanns brandvakter utposterade. Åtgärder som är mycket kostsamma.

Men infrastrukturministern är säker på att resurserna på Trafikverket räcker.

– Om de inte har tillräckliga resurser så får de höra av sig, men det är min uppfattning att de har tillräckligt för att klara sitt uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer