En advokat Foto: Arkivbild

Misstänks för assistansbedrägerier för miljoner – idag börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot de sex personer som står åtalade för assistansbedrägerier som pågått mellan 2014 och 2021. Bland bevisningen finns polisens spaningsfilmer som visar att en av de åtalades rörelseförmåga skiljer sig mot vad läkarintygen anger.

Förhandlingen kommer pågå i 20 dagar. En av de sex åtalade är en man som enligt läkarintyg till Försäkringskassan inte kan gå mer än några enstaka meter inomhus.

Men polisen har spanat på mannen och filmat hur han rör sig för egen maskin och åker buss till Arlanda för att sedan flyga på en utrikesresa.

De andra som står åtalade har agerat assistenter till mannen. De är bekanta med mannen och två av dem är hans egna barn.

Misstankarna mot assistenterna består av att de redovisat tid då de assisterat mannen, när de – enligt åklagaren – gjort helt andra saker, exempelvis befunnit sig på annan ort eller i ett annat land.

Hör åklagaren, Elisabeth Anderson, berätta om åtalet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.