Arkiv. Misstänkt utbrott av hästsjukdomen kvarka i Karlskoga. Foto: Marc Femenia / SVT

Misstänkt utbrott av kvarka på Karlskoga ridklubb

Uppdaterad
Publicerad

Feber och hosta har drabbat flera hästar på Ridskolan i Karlskoga. Nu misstänker man att det är kvarka som brutit ut och stänger ridklubben under tiden sjukdomen har sin gång.

De tydligaste tecknen på kvarka hos hästar är att de får feber, blir snoriga och börjar hosta. Men utbrottet på Karlskoga Ridklubb har varit svårdiagnosticerat enligt ridskolechefen Ulrika Westin.

– Det första hästen fick lite feber och hostade lite grann men blev symptomfri rätt så snabbt.

Fem hästar sjuka

Men sen följde flera hästar som insjuknade och när en av dem fördes till Strömsholms djursjukhus gick man ner med en kamera i halsen och konstaterade att lymfknutorna var svullna.

– Det är också ett vanligt symptom, säger Ulrika Westin. Nu har vi sammanlagt fem hästar på ridskolan som blivit sjuka och väljer därför att stänga i väntan på hundraprocentigt svar.

Försöker begränsa smittan

Det innebär att inga hästar flyttas in eller ut ur anläggningen och besökare under de tre senaste veckorna uppmanas att tvätta alla kläder i 60 grader. Skor ska badas i desinfektionsmedel.

– Smittan är inte luftburen utan smittar vid kontakt men av säkerhetsskäl vidtar vi alla nödvändiga åtgärder för att begränsa smittan.

Hur länge ridskolan måste hålla stängt går inte att säga.

– Det finns inget ”normalt” förlopp när det gäller kvarka tyvärr, säger Ulrika Westin. Det är bara att vänta ut.

Mer om kvarka

  • Kvarkautbrott rapporteras ständigt hos hästar i Sverige och andra lände
  • Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men symtomen kan i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning
  • Tysta smittbärare förekommer
  • Kvarka kan följas av allvarligasjukdomar som lunginflammation, lungsäcksinflammation och muskelinflammation
  • Sjukdomen orsakas av en streptokock
  • Inkubationstiden är 3-14 dagar
  • En häst som haft kvarka kan få viss immunitet men blir inte immun för hela livet
  • Kvarka är en anmälningspliktig sjukdom enligt Jordbruksverkets föreskrifter om anmälningspliktiga sjukdomar och smittämnen (saknr K4)

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.