Johan Niklasson (C), kommunstyrelsens ordförande och oppositionsrådet Caroline Elfors (M) är överens om att Sverigedemokraternas problem att fylla sina platser i kommunfullmäktige påverkar demokratin i kommunen. Foto: Johannes Weckström /SVT

C och M om politiska läget i Lekeberg: ”Dåligt för demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Örebro län överväger att inte ställa upp i kommunvalet i Lekeberg nästa år. Bakgrunden är svårigheterna att fylla de sex mandaten i kommunfullmäktige. Både styrande Centerpartiet och Moderaterna – i opposition, anser att det hotar det politiska klimatet.

Även om Centerpartiet, som styr i tillsammans med Socialdemokraterna, ser fördelar med en försvagad opposition eftersom de då lättare får igenom beslut, så är de oroliga över situationen i stort.

– För demokratin är det dåligt, skulle jag säga. Det är viktigt att alla medborgare här i kommunen får sin röst hörd och det är ju ändå rätt många som röstar på SD här. Jag håller inte med om någonting som de står för, men det är viktigt att de som röstar på dem får sin röst representerad, säger Johan Niklasson (C), kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg.

Svårare påverka beslut

Moderaterna är inne på samma linje. Men för deras del påverkas det praktiska arbetet i kommunfullmäktige när det blir svårare att bromsa beslut.

– Det kan ju bli väldigt många tomma stolar i oppositionen, vilket kan påverka saker som att få igenom en minoritetsåterremiss, säger Caroline Elfors (M), oppositionsråd.

Hör mer om det politiska läget i Lekeberg i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.