Foto: SVT

Moderaterna kan bryta samarbete med moské

Uppdaterad
Publicerad

Säpo pekar ut att Örebro moskés lokaler använts i arbetet för att rekrytera terrorister. Nu vill Moderaterna i Örebro se över samarbetet med moskéen om rekryteringen inte upphör.

– Moskén har ett ansvar för vad som händer i deras lokaler, och vilka människor de ger en plattform. Om de fortsätter utgöra en samlingspunkt för IS-rekrytering måste Örebro kommun se över sina samarbeten med dem, säger oppositionsrådet Anders Åhrlin (M).

Efter att Säkerhetspolisen i måndags gripit en 45-årig man i sin bostad i Örebro, misstänkt för att ha rekryterat ett betydande antal personer till terrororganisationer i Syrien och Irak, pekade de även på att moskéerna i Örebro och Eskilstuna använts som mötesplatser.

Säpo poängterade att moskéerna själva inte var delaktiga i rekryteringen. Men nu vill Moderaterna att kommunen ska agera för att få bukt på problemen.

”Viktigt alla kan känna sig trygga”

– Det är viktigt att alla muslimer kan känna sig trygga i Vivalla. Vi vill ha ett tydligt ställningstagande om att de jobbar aktivt mot rekryteringen till IS i deras lokaler, säger Åhrlin.

Men Örebro moské har redan sagt att de tar avstånd.

– De har inte varit tydliga nog, menar Åhrlin.

Det nuvarande samarbetet mellan kommunen och Örebro moské består bland annat i det interreligösa rådet där flera religösa samfund finns med. Kommunen och moskén samarbetar även inom projektet Partnerskap Vivalla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet