Moderaterna i Örebro presenterade sitt förslag på en polisutbildning på Örebro universitet. Foto: Anders Nord/SVT

Moderaterna vill se polisutbildning vid Örebro universitet

Publicerad

Idag presenterade Moderaterna i Örebro sin lösning för att få fler poliser i kommunen. Förslaget: en polisutbildning på Örebro universitet. Men det avfärdar S som ett spel för gallerierna.

Nationellt har Moderaterna presenterat flera förslag för att öka antalet poliser, bland annat en betald utbildning och högre löner.

I dag presenterade partiet ett lokalt förslag, nämligen att starta en polisutbildning på Örebro universitet.

– Vi vill se både en grund- och vidareutbildningar för poliser här i Örebro, och att man tar vara på den kompetens som finns inom kriminologi på universitetet. Det vore en bra grund för att få fler poliser att jobba i Örebro, säger Anders Åhrlin, oppositionsråd för Moderaterna.

Del av bredare satsning

Att Örebro växer och har tre områden som polisen nationellt anser vara utsatta är enligt partiet bakgrunden till det ökade polisbehovet i kommunen.

– Det här är en del av en bredare satsning, men en viktig del är att vi här i Örebro får en kvalitativ och bra polisutbildning.

Socialdemokraterna i Örebro håller med om att behovet av fler poliser finns, men kommunalrådet Kenneth Nilsson menar att förslaget är ett spel för gallerierna.

– Vi är helt eniga om att det behövs fler poliser, men den här typen av beslut är inte en kommunal fråga. Det är ett spel för gallerierna. Om polisen behöver kommunalt understöd, genom väktare eller liknande, så samarbetar vi om det. Inte genom att prata över huvudet på dem, säger han.

”Inte särskilt troligt”

Han lyfter att fler utbildningar är på gång.

– Staten har nyss fattat beslut om att starta två nya polisutbildningar i Västsverige och i Skåne, att starta en tredje med så kort varsel är inte särskilt troligt.

– Om Örebro universitet själva vill driva att starta en utbildning så är det något jag tror alla politiker sluter upp bakom, men jag tror inte den processen är igång. En utbildning är självklart inget vi är emot, men det måste finnas en realism i det och det är viktigt att man förmedlar vallöften man har mandat i, säger Kenneth Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.