Bakre raden till höger Göte Segeland (lagledare) och till höger om honom, Anna Andersson, Siv Regestål, okänd, Birgitta Eriksson och okänd. Knästående från vänster, Gunni Johansson, Britta Eriksson (Saxhags-Britta), Gun-Britt Eklöv, Runa Andersson och Sonja Lönn. Foto: Gösta Gustavsson

Hattmakaren Britta skänkte en kvarts miljon till Lindesbergs musikliv

Publicerad

Modisten Britta Eriksson var en musikvän av rang. Efter sin död donerade Britta över en kvarts miljon för att Lindesberg ska kunna garantera ett brett musikutbud i kommunen – under ett helt decennium.

Britta Eriksson dog 2016, 88 år gammal. Bouppteckningen drog ut på tiden, berättar kommunens kultursekreterare Sara Sporre.

Men sedan stod det klart att Britta lämnat efter sig närmare en miljon kronor – varav över en kvarts miljon öronmärktes för ”främjandet av musiklivet i Lindesberg”.

– Britta donerade pengar även till idrotten, och det var inte så konstigt. Hon var väldigt idrottsintresserad. Hon åkte Vasaloppet och vandrade i fjällen, och på 1950-talet var hon med och startade damhandbollen i Lindesberg, säger Sara Sporre.

”Ett mysterium”

Men att hon donerat pengar även till musiklivet är fortfarande ett mysterium.

– Ja, jag har varit lite detektiv och har pratat med personer som kände henne. Men de har inga tydliga svar. Britta sjöng visserligen, men inte i någon kör, säger Sara Sporre.

Britta bodde på gården Saxhagen i Björka utanför Lindesberg tillsammans med sin bror, Harald. Hon förblev ogift och fick inga barn.

Efter en tid som affärsbiträde blev hon själv modist, det vill säga hattmakare, och ägde under en period hattaffären Lillys mode i Lindesberg.

Nyskrivet verk har köpts in

– Det var en spännande affär att kliva in i har vi förstått, där Britta brukade koka kålsoppa till marknaden. Hon beskrivs som rejäl, en tyst arbetsmyra med förmågan att få saker och ting gjorda.

Enligt Brittas instruktioner ska hälften av pengarna gå till klassisk musiik, hälften till andra musikgenrer.

– Vi har en långsiktig plan för att hela Linde ska få ta del av pengarna, ett arbete vi gör i samarbete med bland annat föreningslivet. Det blir minst en konsert om året. Vi har också köpt in ett nyskrivet verk av Mattias Risberg, som ska uppföras till sommaren, säger Sara Sporre.

Premiärkonsert På Ullergården

  • Den första konserten blir ett samarbete mellan kommunen och Ullersätters bygdegårdsförening.  
  • Det är Phonobel trio som kommer till Ullergården den 30 december kl 16.00  
  • Phonobel trio kommer att spela jazziga och folkliga toner med vintriga inslag. Trion består av Elina Hultman, Johan Hultman, Mats B Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.