”Fler kommuner borde vakna” anser Mona Sahlin. Foto: TT

Mona Sahlin stöttar förslaget om hjälp till IS-krigare

Publicerad

Centerpartisten Rasmus Perssons förslag om att hjälpa IS-krigare med arbete och psykologer har skapat en debattstorm i Sverige. Många har sågat förslaget från Örebros kommunalråd – men nu går Mona Sahlin ut och stöttar det hela.

För det första har inte alla som återvänt gjort vedervärdiga handlingar. De som har gjort det ska förstås straffas, men andra som reser ned har kanske mer eller mindre lurats in i något de inte kunde föreställa sig i förväg. De vänder tillbaka så fort det bara går, säger Mona Sahlin till Svenska Dagbladet.

Mona Sahlin är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och säger även i intervjun att hon önskar att flera kommuner ska ”vakna” och skaffa strategier för att kunna hantera krigsåtervändare.

– Vissa kommuner ser behoven av detta, men långt ifrån alla. Det vore det bra om alla kommuner lärde sig vad man ska göra när man ställs inför problem med extremism av något slag. Det kan hända var som helst. Utanförskap, ilska, frustration finns överallt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet