Foto: SVT

Monicas pappa dog i prostatacancer: ”Att han gjorde oss delaktiga betydde jättemycket”

Publicerad

Miguel Bascuas var ordförande i T-pro, en förening för prostatacancerpatienter i länet. Nyligen avled han efter ett långt sjukdomsförlopp, där han var mån om att göra sin familj delaktig och att vara öppen om sin sjukdom.

– Det är vi väldigt tacksamma för. Det är så viktigt att få vara en del av allt som händer, säger dottern Monica Månsson.

T-pro arbetar för att få till samtalsgrupper mellan cancerpatienter och anhöriga. Miguel var också initiativtagare till patientföreningen Livsgnistan, som drivs av volontärer som själva har erfarenhet av cancer samt av professionella vårdspecialister. Syftet är att skapa en social mötesplats där både drabbade- och närstående kan träffas och stötta varandra.

– Vid invigningen av Livsgnistan så stod pappa där inför alla och berättade att han hade cancer, att det var kroniskt men att han mådde ganska bra. Det tyckte jag var så starkt. Han delade det inte bara med familjen utan med alla, säger Miguels dotter Monica Månsson.

Fick en fin tid ihop

– Det tror jag är viktigt, att man kan prata om att man har cancer och visa det för andra. Vi fick en fin tid ihop, hela familjen, fortsätter hon.

Monica vet hur viktig just delaktigheten är, inte bara för sin egen del utan även för andra. I 19 år har hon jobbat med cancer och är specialistutbildad sjuksköterska inom onkologi. Varje dag ser hon hur viktiga anhöriga är, under hela sjukdomsprocessen, där hela tillvaron ställs på ända.

– Det blir många läkarbesök, mycket information att hålla ordning på. Man kanske inte uppfattar allt som sägs, och har man anhöriga med sig så kan ju alla höra en liten del var. På onkologen ser vi varje dag hur viktiga anhöriga är, och uppmanar alltid anhöriga att vara med. Och vi möter så mycket livsglädje, säger Monica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.