Foto: Anders Nord/SVT

Mordhotade byggarbetare på slottet – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den man som den 26 oktober tog sig in på slottet i Örebro och hotade två personer till livet åtalas nu för olaga intrång och olaga hot.

Mannen, som är i 20-årsåldern, trängde sig på morgonen in på slottet och dödshotade i samband med det två byggarbetare på platsen.

Enligt åtalet ska byggarbetarna försökt undkomma mannen genom att låsa in sig. Mannen ska då ha följt efter, bankat på dörren och ropat att ”han ska döda dem om de inte öppnar”.

Intrång och hot på Örebro slott

Greps senare under dagen

Mannen försvann sedan, men kunde gripas av polis vid lunchtid.

Nu åtalas han för olaga intrång och olaga hot.

– Han medger att han har gått in på slottet och att han gjort någon form av tecken, men han menar att han inte ska ha sagt det som läggs fram i åtalet, säger åklagare Anna Maria Larsson.

Uppmärksammades av polis tidigare

Redan ett par dagar före händelserna på slottet ska mannen ha betett sig på ett sådant sätt att han drog uppmärksamheten till sig från både allmänhet och polis.

– Polisen har träffat på honom någon eller några dagar innan, men han har inte varit misstänkt för något brott, säger Anna Maria Larsson.

Vid häktningsförhandlingen beslutades att mannen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Intrång och hot på Örebro slott

Mer i ämnet