Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skogsmusen lever utomhus större delen av året – men när det börjar bli kallt letar de sig gärna in i värmen. Foto: Martina Holmberg / TT

Mössen är många i år – letar sig in för mat och värme

Uppdaterad
Publicerad

Mössen är många i år. Det märker företaget Anticimex, som bland annat utför skadedjurssanering hos företag och privatpersoner.

Antalet utryckningar ligger ungefär på samma nivå som förra året, däremot är mössen betydligt fler.

– Vi upplever att dom som har problem har mycket större problem än förra året, säger Michael Victorén, som är servicechef på ett av Anticimexs lokala kontor.

Via elektroniska musfällor kan saneringsföretaget hålla koll på exakt hur många möss som fångas och dör. Michael nämner ett företag som har en fälla där antalet möss som fastnat varit nästan hundra fler till antalet än i fjol.

Letar sig in för mat och värme

Skogsmössen lever utomhus större delen av året, men när det är kallt söker de skydd och husrum. De tittar gärna in i våra bostäder och övervintrar.

– De tycker också att det är kallt. Husen är inte helt tätade, det strömmar alltid ut lite värme och de söker sig in mot värmen. Det krävs ett otroligt lite hål för att de ska ta sig in.

Kan göra skada

Möss i huset är kanske inte det mest uppskattade sällskapet. Dessutom är de ju gnagare.

– Det äter, bor in sig och gör ifrån sig i princip överallt. Det värsta är om de ger sig på elledningar och gnager, det kan orsaka bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer