Möt Örebro roller derby – laget som inte räds hårda tacklingar

Uppdaterad
Publicerad

Roller derby är en lagsport som vuxit de senaste åren men som långt ifrån alla känner till. SVT Nyheter valde att göra ett nedslag i Idrottshuset när Örebros egna lag fick besök av motståndarklubbar.

Sporten roller derby kommer från USA och går ut på att stoppa andra åkare från att ta sig förbi på en rullskridskobana. Det gäller att se upp när man utövar sporten. Rätt som det är riskerar man att få en tackling eftersom sporten är en närkontaktssport.

– Sporten går ut på att det är två lag som åker på en oval bana. Sedan handlar det om att man ska passera höfterna på en annan spelare. En person är poängtagare i varje lag. Sedan är fyra spelare i varje lag defensiva och offensiva samtidigt. Meningen är att den spelare som har en stjärna på hjälmen ska ta sig förbi så många motståndare som möjligt. Då får man poäng, förklarar Örebrotränaren Cecilia Lindo.

Örebro roller derby tar igen sig. Foto: SVT

Början på en resa mot toppen

Under SVT Nyheters besök träningsspelade  Örebro roller derby mot ett av Göteborgs lag, Dock City Rollers plan B, som är framträdande i Sverige i den snabbt växande sporten. Örebrolaget kämpade hårt men hade ingen chans mot det tuffa motståndet.

I Örebro har sporten ganska nyligen inlett sin resa mot att växa och bli större.

När blir Örebro svenska mästare?

– Det kan jag inte riktigt svara på. Förhoppningsvis relativt snart. Just nu är vi i division 1 och svenska mästare blir man i elitserien, så vi har lite byggande kvar. Det är roligt att vara med från början och bygga upp ett lag från ingenting till att gå framåt och bli ännu större, säger Cecilia Lindo.

Cecilia Lind, tränare. Foto: SVT/Thomas Wedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.