Möte med handlarna om kritiserad teknik

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades den nya mobilteknik som ska visa hur människor rör sig i centrala Västerås.

Tidigare i veckan berättade vi att Västerås är pilotstad i ett projekt som handlar om att fånga upp signaler från mobiltelefoner för att kunna se hur besökare rör sig genom stadskärnan.

I dag var chefen för bolaget bakom den nya tekniken på ett frukostmöte med handlarna i Västerås för att diskutera resultaten av en ännu opublicerad rapport, som kommer att visa exakt vad de små vita dosorna har uppfattat under sommaren.

Inslaget om den nya tekniken fick många att reagera och Datainspektionen meddelade att de kommer att titta närmare på mobilövervakningen, men vd:n för Bumbee labs har inte märkt av någon särskild skepsis.

– Nej, jag har fått övervägande positiva reaktioner och jag hoppas att Datainspektionen tittar på det här för det handlar verkligen inte om personuppgifter, den här tekniken kopplar inte ihop ägarna med mobilerna vare sig man vill eller ej, säger Jonathan Liljestrand, vd på Bumbee labs.

Innan rapporten publiceras vill han inte lämna ut statistik kring de besöksflöden som dosorna har registrerat, men han berättar att de bland annat visar hur Västerås festivaler under sommaren innebar en ökad ström av besökare. En jämförelse som gjordes under frukostmötet var den genomsnittliga besökstiden i stadskärnan och den genomsnittliga parkeringstiden. De visade sig vara lika långa, ungefär 90 minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer