I 60 år har klubben funnits – hör medlemmarna som varit med sedan starten. Foto: Monika Bruhn/SVT

Motorsportsklubben i Kopparberg firade sextio år

Uppdaterad
Publicerad

Med öppet hus, uppvisning och tipspromenad firade MK Kopparberg 60 års-jubileum på söndagen. Flera hedersmedlemmar, som varit med sedan starten, fanns på plats.

Det började med att 26 ”grabbar” som hade ett stort motorsportsintresse samlades på ett konditori i Kopparberg. Året var 1959, och den fikan blev starten på MK Kopparbergs resa.  

– Det hade vuxit fram ett motorintresse, så det fanns all anledning att bilda en klubb och få lite ordning på torpet, säger Ingemar Frisk, som var med och bildade klubben. 

Började med bilorientering

Lite senare samma år, alltså 1959, gick då 13-åriga Kurt Peterson med i klubben. 

– Det började med folk som jobbade på Järnvägen och hade motorintresse. På den tiden började det med bilorientering, sen har det utökats på många olika vis. 

Både Kurt och Ingemar är medlemmar än idag. Under årens lopp har de testat på både rally, folkrace och agerat kartläsare. Men nuförtiden håller de sig vid sidan av banan och jobbar med olika tävlingar och evenemang.

Kurt Peterson, Per Söör och Ingemark Frisk, hedersmedlemmar i MK Kopparberg. Foto: Monika Bruhn/SVT

Störde tv-tittandet

Under de sextio åren har klubben sysslat med ett flertal grenar inom motorsporten, såsom rally, racing och go kart. Ett tag testade de så kallad miniracing. 

– Det var på den tiden tv:n började komma, då menade de närmast liggande hushållen att vi störde tv:n, säger Kurt Peterson. 

Som mest har klubben haft 620 medlemmar, idag är de nästan 400.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.