Foto: SVT

Ny musikal om romsk boxare

Uppdaterad
Publicerad

Den romske boxaren Johann Trollman är i Tyskland en symbol för kampen mot nazismen, men i Sverige är han relativt okänd. Just nu spelas en föreställning om hans livsöde på Örebro länsteater.

Johann Trollman är knappast ett bekant namn i Sverige. Desto mer känd är han i Tyskland – där han 1933 tog mästartiteln i boxning. Trollmans romska börd stack i ögonen på den nationalsocialistiska regimen och detta ställde till stora problem för honom.

Kontroversiellt domslut

Titelmatchen var omgärdad av stor kontrovers. Johann Trollman hade en tydlig poängledning i matchen, men korades trots detta inte som vinnare. Detta möttes av vilda protester från publik och Trollman tilldelades titeln i efterhand.

Protesterade mot regimen

Kort därefter var Johann Trollman återigen uppe i ringen. Denna gång ålagd med restriktioner som i praktiken innebar att han var förbjuden att vinna matchen. Trollman anlände till matchen med håret färgat blont och med ansiktet pudrad med mjöl, en tyst protest mot den nationalsocialistiska regimen. Trollman tog passivt emot slag i fem ronder vartefter han kollapsade. Han förlorade i och med detta sin mästartitel.

När Trollman i påföljande matcher vägrade att förlora ställdes han inför ett ultimatum – arbetsläger eller sterilisering. Trollman har efter kriget blivit något av en symbol för motståndet mot nazismen i Tyskland.

Musikal om Trollman

Nu har en musikal om Trollmans öde satts upp på Örebro länsteater. I föreställningen berättas historien om Johann Trollman genom kvinnor från Västra Marks sjukhus i Örebro:s röster. Kvinnor som ställts inför ett likande val som Trollman. Musikalen hade premiär den 2 april. Erik Norberg, text och musik, berättar hur han fick upp ögonen för den här historien.

– En kompis lade upp en bild på Johann Trollman på Facebook med en kort beskrivning av hans gärning. Jag blev förvånad. Han är ju jättestor i Tyskland! Jag blev intresserad av berättelsen. I hans motstånd mot nazismen. I hur han inte fick boxas på grund av att han var rom och tvingades boxas ”mer ariskt”. Hur han då som en protest målar sig vit och står i ringen och bara tar emot slag. Det är en så fantastisk bild, säger han och fortsätter:

– Parallellt med detta grävde jag i den svenska romska historien. Hur vi i Sverige faktiskt steriliserade romer ända in på 70-talet. Det här är något som vi varit dåliga på att ta upp i Sverge,  i Tyskland är man betydligt bättre på det. Jag hittade de här kvinnorna från Västra Marks anstalt för sinneslösa. Och har valt att låta dem berätta historien för att på så vis föra in vår egen historia under 50-, 60- och 70-tal. Det är viktigt att vi rannsakar oss själva och tar itu med vår egen skit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.