Här spelar Martin Fröst klarinett med Svenska Kammarorkestern under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Martin Fröst om uppdraget: ”Jag ser fram emot den här resan”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra årets Nobelbankett duellerade Martin Fröst med sin klarinett mot en tvärflöjt i händerna på Magnus Lindgren. Allt med stöd av Svenska Kammarorkestern i bakgrunden. Nu vänder han sig snart om och leder orkestern, men betonar att arbetet sker tillsammans.

– Förutom att det är Örebro, så är det en fantastisk orkester. Jag ser väldigt mycket fram emot den här resan som vi skall göra tillsammans. Det kommer i en väldigt bra tid för mig, säger Martin Fröst.

TV: Här kan du höra Martin Fröst i musikalisk duell

Han föddes den 14 december 1970 i Uppsala, men är uppvuxen i Sollefteå och Sundsvall.

Resan mot att bli musiker startade på allvar på Härnösands folkhögskola där han skolades i klarinett av Inge Magnusson. På Kungliga Musikhögskolan i Stockholm var det Sölve Kingstedt och Kjell-Inge Stevensson han studerade under.

LÄS MER: Konstnärlige ledaren om rekryteringen av Fröst – ”Det är ett nytt kapitel”

Överraskar ständigt

Hans Deinzer på Högskolan för musik och teater i Hannover hade sedan Fröst under sina vingar innan han musikaliskt började flyga själv.

Med nya projekt och samarbeten på gång har den 46-årige musikern ständigt överraskat. Ofta tillsammans med koreografer, dansare och filmskapare.

– Jag har ju gjort mycket play and direct och dirgierat en hel del. Jag kommer förmodligen inte att dirigera mer,utan förmodligen mindre, men vi kommer att fokusera min kraft när det gäller just det här till en och samma källa och en orkester. Då kan jag dessutom få in väldigt mycket av de tankar och projekt som jag har spridit ut väldigt mycket över världen, säger Martin Fröst.

En van dirigent

Men Martin Fröst är inte helt obekant som dirigent för Svenska Kammarorkestern, som han dirigerat tidigare. Liksom flera andra kammarorkestrar internationellt.

Fröst är flerfaldigt prisad och har gett ut en stor mängd skivor under sin karriär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer