Foto: Jesper Mattsson/SVT

Mynten har blivit ett problem för handeln

Uppdaterad
Publicerad

Vanliga mynt har blivit ett problem för många affärer.

När bankerna slutar med kontanter blir det både dyrt och svårt för butikerna att ta hand om kundernas småpengar.

I Hällefors bokhandel används fortfarande kassaapparaten flitigt. Många betalar inte med kort utan väljer att handla för sedlar och mynt.

– Det känns som om vi får in väldigt mycket kontanter, säger Anna-Karin Svartengren på Hällefors bokhandel.

Det kontantlösa samhället

Sedlarna är fortfarande ganska lätta att göra sig av med för handeln. Men mynten är betydligt svårare. I vanliga avtal för att lämna kontanter i serviceboxar är det oftast bara tillåtet att lämna ett fåtal mynt. På många orter har också bankerna helt slutat att ta emot mynt på kontoren.

Hög avgift

Istället får butikerna försöka göra sig av med växelpengarna på andra sätt.

På vissa håll har affärer satt upp mynträknare som andra butiker kan lämna sina mynt i – till en hög avgift.

– Jag har sett ända upp till elva procent i avgift. Det är ju en ganska stor del av den summa man vill sätta in, säger Åsa Ödman, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Landets länsstyrelser har kartlagt hur kontanthanteringen fungerar. I Örebro län uppger många butiker och föreningar att de får in mycket mynt som det är svårt att göra sig av med. Ibland måste de också köpa andra mynt än de som finns i kassan och betala en avgift även för det.

– De tycker att det är ett stort problem, säger Åsa Ödman, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Tar emot slantarna

På bokhandeln i Hällefors har man lyckats få ett avtal med den lokala livsmedelsbutiken, som tar emot slantarna. Men de är de enda på orten som nu tar emot mynt efter att bankerna har slutat med kontanthantering. Om de också slutar ta emot enkronor, femkronor och tior från andra affärer finns det alltså ingenstans att vända sig i kommunen.

– Då får vi väl ta en släpkärra och köra till en annan ort säger Anna-Karin Svartengren på Hällefors bokhandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet