Foto: Johannes Weckström / SVT

Mysteriet med granaten – ingen vet var den kommer ifrån

Uppdaterad
Publicerad

Inför desarmeringen på onsdagen av en enorm pansargranat har hela byn Dalkarlsberg evakuerats. Hur granaten hamnade i en villaträdgård för mer än 50 år sedan är oklart. Troligtvis är den hämtad från närliggande Bofors skjutfält, i början av 1900-talet.

Den 350 kilo tunga granaten började förmodligen sin resa i ett kanonrör några mil bort i Karlskoga.  Där ligger nämligen Bofors skjutfält.

– Kanonerna användes för att göra prov med krut. Pansargranaterna som användes var av den största kalibern som man har skjutit med i Sverige vad jag vet, säger Stefan Krol, idag vd för Saab Bofors Test Center.

Sprängdes på plats

Och det finns anledning till att man vidtagit stora försiktighetsåtgärder i Dalkarlsberg.

– För ett antal år sedan hittade man en nästan likadan granat på Bofors skjutfält som visade sig vara skarp, förklarar Frans Eriksson på Swedec som ska desarmera granaten. Den sprängde man på plats eftersom den låg så bra till – den här ligger betydligt sämre till.

Flyttats flera gånger

Men under årets lopp har granaten bytt adress – flera gången.

– Jag har fått lära mig av försvaret att en sån här blindgångare kan klara åtta, nio knuffar men den tionde smäller det, säger Lennart Hedberg historiker och bosatt i Dalkarlsberg. Det betyder ju att alla som har varit på den under åren kan tacka slumpen för att de lever. Och att allt annat lever.

Men själv är han säker på att granaten är ofarlig.

– Dessutom är den så skyddad med allt som lagts på den så det enda vi kommer att höra är möjligtvis en dov puff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granaten i Dalkarlsberg

Mer i ämnet