Tanken var att krabborna skulle skickas till Naturhistoriska för att få bekräftat vilken art det handlade om. Men Naturhistoriska såg direkt på bilderna vad det handlade om. Foto: Länsstyrelsen Örebro län

Mystiska fyndet: Strandkrabbor hittade i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan gjordes ett märkligt fynd i en häck på en innergård i Örebro: Strandkrabbor. Arten lever längs kusten men av oklar anledning har fyra stycken hamnat i Närkes inland.

Det var en privatperson som hittade strandkrabborna på en innergård i Örebro förra veckan. Då levde minst en av krabborna. Länsstyrelsen kontaktades och naturvårdshandläggaren David Kvarnsudde har varit ute på fyndplatsen.

– Vi var ute igår och samlade in tre stycken. Det är som att någon bara släppt ut dem, det finns inget vatten i närheten och de klarar sig inte på land. När vi kom ut hade alla dött.

Strandkrabban lever längs med kusten och klassas som livskraftig, men den är rödlistad eftersom beståndet minskar vilket gör att arten är hotad på sikt.

Undersöker om det är brottsligt

Länsstyrelsen har fryst ner de döda krabborna och eftersom naturvårdshandläggarna i Örebro län inte har någon större erfarenhet av strandkrabbor kontaktade man Naturhistoriska museet för att bekräfta att det var just strandkrabbor som hade hittats.

Krabborna hittades i en häck på en innergård i Örebro. Foto: Länsstyrelsen Örebro län

David Kvarnsudde har även kontaktat jurister för att ta reda på hur man ska gå vidare med ärendet.

– Det här är nytt för oss och vi behöver ta reda på hur vi går vidare, om det skett nåt olagligt som ska utredas eller om vi ska lägga ner ärendet.

Hur krabborna tagit sig från kusten till Örebro har länsstyrelsen ännu inte fått någon klarhet i.

– Kanske har någon fiskat krabbor och tagit med sig från en semester, men man kan bara spekulera, säger David Kvarnsudde. 

Strandkrabbor

Strandkrabban är Sveriges vanligaste krabba. De som har fiskat krabba från bryggan som barn eller vuxen känner igen denna krabba eftersom det är den man mest sannolikt får. Färgen kan variera från grön till röd med en vitprickig böjd rand över skölden. En vanlig myt är att man ser skillnad på honor och hanar genom att titta på färgen, men det stämmer inte. Man ser skillnad på hona och hane genom att titta på stjärten under krabban, hanens stjärt är smal och spetsig medans honas är bred och rund. Strandkrabban äter det mesta den får tag på, snäckor, musslor, fiskar, räkor t.o.m. brännmaneter, de är också asätare. På vintern söker sig krabborna till varmare vatten, antingen vandrar de djupare eller gräver de ner sig. Denna krabba är invasiv i många andra delar av världen och rubbar där det naturliga ekosystemet, men i Sverige tillhör den det naturliga ekosystemet.

Källa: Havet.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.