Angående Sofia Brodds ärende svarar Försäkringskassan SVT Nyheter Örebro att de fattar beslut när de har tillräckligt med information, och att den försäkringsmedicinska utredningen bara är en del av helhetsbedömningen. Foto: Anders Nord / SVT

Nackskadade Sofia kan bli utförsäkrad eftersom hon klarar att gå ut med hunden

Publicerad

Nackskadade Sofia Brodd drabbas av kramper som gör henne medvetslös. Men Försäkringskassan anser inte hon är sjuk eftersom hon klarar att gå ut med hunden ibland. Nu riskerar hon att bli utförsäkrad.

För sju år sedan råkade Sofia Brodd ut för en nackskada och hon har varit heltidssjukskriven sedan dess. För 1,5 år sedan fick hon kramper och mår nu allt sämre.

Efter en försäkringsmedicinsk utredning som görs av en extern läkare som Försäkringskassan anlitar anses hon frisk nog att klara ett arbete eftersom hon bland annat kan gå ut med sin hund Peps.

Försökt kontakta Försäkringskassan

Men Sofia menar att det är en missuppfattning.

– Jag bor nära en park så jag sa till rådgivaren att vid bättre dagar kan jag gå till parken och sitta där med hundarna en timme. Det är vad jag orkar, säger Sofia.

Sofia har försökt att kontakta Förskringskassan som enligt henne svarar att den externa läkarens arbete är slut gällande hennes utredning och hon får avvakta beslutet.

Bara en del av helhetsbedömningen

I ett mejl till SVT Örebro svarar Försäkringskassan att de fattar ett beslut när de har tillräckligt med information. Den försäkringsmedicinska utredningen är bara en del av helhetsbedömningen.

Den här veckan kommer beslutet om hon får behålla sin sjukpenning eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer