Rini Roy, Julia Andersson och Victoria Oscarsson visar hur en operation går till. Foto: Thomas Wedin/SVT

Nalleoperation fascinerade förskolebarn

Uppdaterad
Publicerad

”Storsjukhuset” hade öppet för ett 60-tal föreskolebarn under onsdagen. Det var ett gäng legitimerade Nalledoktorer som berättade om hur det funkar på ett sjukhus och vad man gör i sina olika yrkesroller.

Förskolebarn från Stureskolan i Örebro fick på onsdagen vara med när man opererade en nalle som skadat armen. Allt från att man gjorde i ordning operationsbordet med sterila dukar, tog på sig munskydd och skyddsmössa till att man sydde igen såret. Kirurg var ett av de yrken barnen fick veta mer om och intresset var stort och många ville hjälpa till.

Adina Perpåls, läkarstudent och legitimerad Nalledoktor, menar att det är viktigt att introducera vårdmiljön på ett lekfullt sätt för barn så det inte är någonting skrämmande. Och att de får lära sig vad några vårdyrken innebär. 

– Idag har vi Nalledoktorer som går igenom kroppen och organ och hur det funkar. Och så har vi en station med arbetsterapeuter som lär ut om hjälpmedel.

Barnen fick också provligga i en ambulans och prata med ambulanssjuksköterskan.

Susan Molund arbetar som ambulanssjuksköterska och låter barnen prova på att ligga i ambulansen. Foto: Monika Bruhn/SVT

Majken Britta Rosa Haglund tyckte det var ”mittimellankul” att kolla ambulansen för hon hade redan testat att åka på riktigt.

– Jag ramlade från cykeln. Dom tog mitt blodprov och kollade hur jag andades, berättar Majken. Och det häftigaste var ljudet av sirenen.

Majken Haglund visste redan hur det var att åka ambulans. Foto: Monika Bruhn/SVT

Gustav Nordling som går första terminen i sin läkarutbildning och har tankar om att bli barn- eller allmänläkare tycker det här var ett jättebra tillfälle att få träffa barn så tidigt i utbildningen.

– Jag är förvånad hur mycket de kan om människokroppen.

Det är inte bara en kul dag för barnen utan betydelsefull även för de blivande läkarna och arbetsterapeuterna.

– Det betyder otroligt mycket. Vi träffar ju inte så mycket barn under utbildningen så det här är en bra chans att få lära sig prata med barn om vården och så, menar Adina Perpåls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.