Ny altan eller mys i hängmattan? Ibland kan det vara svårt att samsas grannar emellan. Foto: F Sandberg/H Holmberg TT

När hemmafixet börjar skava på grannarna

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort hemestern till förstahandsvalet i sommar och byggvaruhusens försäljningssiffror talar sitt tydliga språk: Det fixas, renoveras och pysslas som aldrig förr i hus, lägenheter och trädgårdar. Men det kan också leda till slitningar mellan grannar.

Hemester och hemmafix låter som en självklar kombination. Men när skruvdragare, fläktar och gräsklippare går dygnet runt kan det också få oönskade följder i form av störningar från grannar och närboende.

Räcker inte med enstaka störning

När det går så långt som till en anmälan om störning i boendemiljön är det på kommunens miljökontor som ärendena utreds.

– Rent generellt kan man säga att man utgår från miljöbalken som säger att en störning inte får vara liten utifrån medicinsk synpunkt och den måste också ha någon form av upprepning, förklarar Johan Eliasson som är miljö-och hälsoinspektör på Örebro kommun. Det räcker alltså inte att man blev störd en gång, även om man inte fick någon sömn.

Människor olika känsliga

Men att säga exakt vad som är okej och inte är väldigt svårt menar Johan Eliasson.

– Det är därför vi inspektörer finns och åker ut och besiktar. När det gäller buller kan ett lågfrekvent ljud under lång tid vara lika hälsofarligt som något som bullrar jättehögt en vecka. Det beror också på hur känslig man är.

Var rädd om grannarna

Men det finns en regel som han tycker att fler borde hålla sig till – för att värna om grannsämjan:

– Prata med dina grannar om vad som händer och hur länge det kommer att hålla på. Min erfarenhet är att de allra flesta inte har några problem med att stå ut med att bli störda då.

Några hållpunkter från Johan Eliasson, miljö- och hälsoinspektör i Örebro:

  • Utför störande arbeten när du kan utgå ifrån att de flesta inte sover.
  • Tider kan variera men en tumregel är att inte störa före klockan 07:00 på morgonen och efter 20:00 på kvällen.
  • Man får som granne stå ut med vissa störningar som buller – under en begränsad tid.
  • Hur lång tid det handlar om kan variera men för ett altanbygge får man räkna med ett par veckor.
  • Hur känslig man är för störningar kan variera. Var därför öppen för att alla inte fungerar som du.
  • Om du till exempel ska installera en pool eller bubbelpool med reningsverk och pumpar som kommer att stå på ofta – fundera på om ljudet kommer att vara störande för andra.
  • Buller är en vanlig störning men ljus, lukt och fukt kan också påverka boendemiljön och hälsan negativt.
  • Den som stör vet oftast inte om det.
  • Berätta därför att du blir störd och försök att framföra meddelandet med trevlig ton så att det går att diskutera lösningar utan att någon blir arg.
  • Du som vet att du kommer att störa – berätta för dina grannar vad du ska göra innan och hur länge du beräknar att det kommer att ta.
  • Kommer du och dina grannar överens om att det är helt okej att bullra på nätterna så finns det inga hinder för det. Var bara noga med att de som bor ännu lite längre bort inte påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.