Rörmokaren Johan Lundberg i Örebro har bråda dagar. Foto: Privat/TT

När iskylan släpper sitt grepp – så undviker du skador på huset

Uppdaterad
Publicerad

För försäkringsbolag och rörmokarfirmor väntar nu bråda dagar. För när vädret slår om och temperaturerna stiger igen kan sönderfrysta kärl, rör, värmepumpar och värmepannor orsaka kostsamma vattenskador.

– Ja, så är det. Senaste tiden har vi haft många samtal om sönderfrysta ledningar, säger Johan Lundberg, delägare i ett VVS-företag i Örebro.

När det blir varmare tinar ispluggar som trycks ut av vattentrycket, och skadan kan vara ett faktum.

Vattenfelsbrytare – en billig försäkring

– Det första husägare bör se över är att alla vatten- och värmeledningar ligger frostfritt. I ett fritidshus eller en villa där vattnet alltid är på rekommenderar vi att man monterar in en vattenfelsbrytare som automatiskt bryter flödet vid en onormal tappning av vatten.

– Det finns olika modeller, även självtänkande, som lär sig husets förbrukning och som alltså stängs av om flödet blir onormalt. Och då stängs helt enkelt det inkommande vattnet i fastigheten av. Principen är densamma som för en vanlig jordfelsbrytare.

Reducerad självrisk

Han konstaterar att flera försäkringsbolag då också reducerar självrisken i husägarens försäkring.

– Men det handlar förstås inte bara om att reducera självrisken. Drabbas man av en stor vattenskada kanske man till och med måste bo någon annanstans en tid, medan sanering pågår.

Men eftersom kylan ännu inte släppt finns det enligt försäkringsbolagen fortfarande tid kvar att skademinimera. Ett råd från If är att stänga av vattnet nu, innan det töar, för att begränsa eventuella skador om det gått hål i rören. Ett annat råd under långa, väldigt kalla perioder är att öka underhålltemperaturen inomhus. Om inte hela vattensystemet töms bör värmen i huset hållas runt 15 grader när ingen är där.

Så kollar du att huset klarat iskylan.

  1. Åk ut till huset och stäng av vattnet om det är på.
  2. Ha minst 15 graders underhållsvärme om du har vattnet igång.
  3. Var två personer när vattnet slås på efter vintersäsongen. Den ena sätter på vattnet, den andra går runt och lyssnar efter läckor, susande ljud och dropp.
  4. Inspektera rör, installationer, vattenbehållare och vattenlås på toaletten, och expansionskärl och varmvattenberedare innan du sätter på vattnet. Även om man öppnat alla kranar och frostskyddat alla vattenlås finns risk för skador på grund av isbildning.
  5. Sätt på vattnet försiktigt, dra inte på för fullt på en gång.

– Hemförsäkringen täcker inte allt. Dina kostnader kan bero på hur ”aktsam” du varit. Om vattnet till exempel stängts av och rören tömts när huset ska stå tomt en längre tid.

– Skador på tak som inte tillhör boytan, somförråd, altaner och garage, täcks inte av en villaförsäkring.  Skador kan därför förebyggas genom att skotta bort stora snömängder.

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.