Samtidigt som antalet skuldsatta minskar skuldsätts fler för första gången. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vart tionde barn i Örebro län lever i skuldsatt familj

Publicerad

I Örebro län lever knappt 6 000 barn i familjer där minst en förälder har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Kronofogden presenterar nya siffror över hur många barn i Sverige som lever i familjer med skulder. Det rör sig om nästan 183 000 barn, där minst en förälder har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden.

I Örebro län handlar det om 6 000 barn, nästan vart tionde, som lever i ekonomisk utsatthet.

-  Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Störst andel i Ljusnarsberg

I Ljusnarsbergs kommun rör det sig om 18,5 procent, alltså runt vart femte barn. Det är också tredje högst andel i hela landet. Lägst andel i länet är det i Lekebergs kommun.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer