Foto: TT/SVT

Örebroskolor skriver nationellt prov trots larm från Skolverket

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Örebro län har beslutat att låta sina elever skriva det nationella provet i engelska, trots Skolverkets uppgifter om att provet spridits på sociala medier.

– Det är svårt att veta om proven har läckt eller inte, säger rektorn på Lillåskolan.

Mats Olsson är rektor för årskurs 7-9 på Lillåskolan och berättar att Gumaeliusskolan, Mellringeskolan, Engelbrektsskolan, Adolfsbergsskolan, Olaus Petriskolan och Navets skola i Örebro har beslutat att genomföra provet.

Dessutom har SVT verifierat att även skolor i bland annat Karlskoga och Lindesberg skriver provet.

– När vi startade här på morgonen så var Skolverkets information ännu inte känd. Därför beslutade jag och rektorer på flera andra skolor i Örebro att ordinarie prov skulle skrivas, säger Mats Olsson.

”Svårt att avbryta ett prov”

– Det är svårt att bara avbryta ett nationellt prov. Däremot hade vi haft möjligheter att byta till ett ersättningsprov om vi hade känt till att provet ska ha spridits.

Mats Olsson säger att han aldrig har varit med om ett inställt nationellt prov. Men att proven läcker ut i sociala medier är en fråga han tar på allvar.

– Det är ett jätteproblem, men det är också svårt att veta om proven faktiskt har läckts eller inte. Det sprids mycket rykten, men jag förlitar mig på Skolverkets information, säger Mats Olsson.

Digitala prov kan vara lösningen

Det är inte första gången som nationella prov läcker.

– Det har varit så här under vårterminen, bland annat drabbades det svenska nationella provet som skrevs här senast. Om proven har läckt kommer lärarna givetvis ta med det i bedömningen.

Vad går det att göra för att förhindra spridning av prov i framtiden?

– Förhoppningarna är att de nationella proven ska bli digitala och det kan vara en lösning på det här problemet, säger Mats Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.