Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Tolgfors, kommunikationschef BAE Systems Bofors AB berättar i videoklippet hur företaget påverkas av ett svenskt NATO-medlemsskap Foto: Johannes Weckström /SVT

BAE Systems Bofors i Karlskoga om Nato-inträde

Uppdaterad
Publicerad

Ett Nato-inträde innebär inte per automatik att det skapas nya arbetstillfällen i Karlskoga för tillverkaren av försvarsmateriel BAE Systems Bofors AB.

Men ett all mer oroligt Europa innebär att företaget sonderar närområdet i jakt på nya affärer.

BAE Systems Bofors AB i Karlskoga tillhör Europas största försvarsmaterielkoncern med nära 90 000 anställda i 40 länder över hela världen, med huvudkontor i Storbritannien.

I Karlskoga tillverkas bland annat marina och mobila artilleripjäser.

– Vi är ungefär 500 anställda inklusive konsulter, och har vuxit. De fyra, fem sista åren har en förändring skett så vi är nu ungefär hälften nyanställda. Det beror dels på pensionsavgångar men även på att vi haft behov av ny kompetens, säger Katarina Tolgfors, kommunikationschef vid BAE Systems Bofors AB. Hon är även moderat regionpolitiker i Örebro län.

Förändrat säkerhetsläge

Företaget ser inte att ett svenskt Nato-inträde skulle få någon omedelbar effekt, eftersom levererade system sedan länge är anpassade till försvarsalliansens standard.

Däremot påverkar kriget i Ukraina och rådande säkerhetsläge marknaden för försvarsindustrin i Europa, vilket i en förlängning kan påverka företagets affärer.

– En rimlig slutsats är att vi ser att fler länder rustar upp och ökar upp sina försvarsbudgetar. Det är så klart vårt jobb att se en möjlighet framöver att ta fler kontrakt och ordrar.

Hör mer i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet