Nattakuten i Lindesberg splittrar partierna

Uppdaterad
Publicerad

I höst stängs nattakuten vid bland annat kirurgin på Lindesbergs lasarett. Det har en majoritet i regionstyrelsen beslutat. Men de lokala politikerna i Lindesberg fortsätter att strida. Ofta mot sina egna partikamrater i regionen.

Enligt beräkningarna sparar region Örebro län omkring sju miljoner per år på att inte ha läkare och annan personal vid i jourtjänst nattetid.

Kräver omprövning

Bakom beslutet står både socialdemokrater och moderater i regionstyrelsen. Men de lokala partiföreträdarna i Lindesberg kräver nu att man omprövar beslutet.

Turerna kring Lindesberg lasarett

– Vi ifrågasätter om besparingen blir så stor i slutändan, säger John Omoomian, ordförande för socialdemokraterna i Lindesberg. För oss handlar det inte heller bara om pengar. Vi vill ha den bästa möjliga vården för invånarna i norra delen av länet.

Sundin (S) håller inte med

Men Karin Sundin (S) som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd är inte beredd att ompröva beslutet.

 – I nuläget finns ingen anledning att göra det. Vi måste fortsätta arbeta för att kunna bedriva den bästa möjliga vården i hela vårt län, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Lindesberg lasarett

Mer i ämnet