Protester mot planer på vindkraftverk nära Brevens tallskogar

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Breven! Så stod det på ett av plakaten som stod uppställda längs vägen mot det nya naturreservatet söder om Brevens bruk. Bakom protesten står Brevens natur- och kulturmiljöförening som känner fasa över planerna på en vindkraftspark i området.

– Vi är många som är emot det här, säger Ingalill Bergensten, vice ordförande i föreningen.

Det var en dag med dubbla känslor för Ingalill Bergensten när Brevens tallskogar invigdes som naturreservat idag.

– Vi är jätteglada över det här reservatet. Men vi är väldigt bekymrade över att man vill placera så många vindkraftverk runtomkring reservatet, hela 49 stycken. Det blir Mellansveriges största vindkraftpark, säger hon

Stor oro inför framtiden

Föreningen har ett 60-tal medlemmar och flera tog sig till lördagens invigning av naturreservatet Brevens tallskogar som ligger både i Örebro och Östergötlands län. Här finns gammal gles tallskog, myrar och tjärnar och ett rikt fågel- och djurliv. Föreningen oroas över att Stena Renewable AB just nu utreder möjligheten att bygga vindkraftverk i Brevens bruk och Högsjö, precis utanför området.

– De kommer omringa naturreservatet på två sidor. Det här är ett av länets få tysta områden och så kommer det inte bli framöver om det byggs snurror. Det finns många djur som blir stressade av ljudet, säger Ingalill Bergensten.

Eftersom det är så tidigt inpå processen har Länsstyrelsen ännu inte blivit inkopplade.

Hör Ingalill Bergensten utveckla mer om föreningens oro i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.