arkivbild Foto: Johan Nilsson /TT

Newcastlesjuka konstaterad hos värphöns på gård

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Örebro län meddelade under torsdagkvällen att Newcastlesjuka har konstaterats hos värphöns på en gård i Örebro län. Fåglarna kommer avlivas och gårdens byggnader ska saneras.

Det är provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som gett upphov till smittskyddsåtgärderna som införts av Jordbruksverket. På den aktuella gården finns cirka 7 500 värphöns.

Newcastlesjukan är allvarlig och smittsam för fåglar, dock inte för människor.

– Det här är en allvarlig och smittsam sjukdom för fåglar och orsakas av ett virus. För den aktuella gården är det väldigt allvarligt, säger Ella Sigvardsson, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Örebro.

I och med att smittan tagit sig in i fågelbeståndet på gården finns bara ett alternativ.

– Besättningen är spärrad just nu, men kommer avlivas, säger Sigvardsson.

Tidigare utbrott i andra delar av landet

Utbrott har skett i andra delar av landet under de senaste tio åren, bland annat Östergötland och Västra Götaland, men enligt länsveterinären har hon ingen bild av att det skett tidigare i Örebro län.

– I alla fall inte under överskådlig tid.

– Såväl fågelinfluensavirus som virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar med viss regelbundenhet hos vilda fåglar. För att undvika smittspridning till tamfåglar är det därför alltid viktigt att se till att direkta och indirekta kontakter mellan tamfåglar och vilda fåglar undviks, säger Caroline Bössfall, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Skyddszon upprättad

På den aktuella gården råder tillträdesförbud och särskilda restriktioner. En smittskyddsutredning har inletts av Jordbruksverket. Myndigheten har även infört en skyddsszon med tre kilometers radie samt en övervakningszon på tio kilometers radie kring gården.

•        Fjäderfä och andra fåglar i fångenskap ska hållas inomhus.

•        Det är förbjudet för obehöriga att gå in i djurstallar med fjäderfä och andra fåglar.

•        Det är förbjudet att transportera levande fåglar (även burfåglar), kläckägg och fågelprodukter.

•        Det är förbjudet att ordna utställningar och andra sammankomster med levande fåglar.

•       Även inom övervakningszonen gäller förbud mot transporter och mot utställningar. Vissa fjäderfätransporter kan utföras efter tillstånd från Jordbruksverket.

Källa: Jordbruksverket/Länsstyrelsen i Örebro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer