Foto: TT

Nio män utvisade efter polistillslag

Uppdaterad
Publicerad

De nio män som igår greps av gränspolisen i Aspholmen har utvisats till Makedonien. De hade inte arbetstillstånd och arbetsgivaren misstänks nu ha brutit mot utlänningslagen.

De nio personer som igår omhändertogs av gränspolisen under ett tillslag på Aspholmen hade inte arbetstillstånd och befann sig olagligt i landet. Det beslutades om utvisning och redan vid klockan elva idag sattes männen på ett plan till deras hemland Makedonien.

– Vi hade fått in tips om att det arbetade personer där som inte hade arbetstillstånd. Att det gick så fort beror bland annat på att det fanns lediga platser på flyget helt enkelt. Beslut om utvisning kunde fattas ganska direkt, säger Hans Pont, chef på gränspolissektionen i Bergslagen.

Kontrollvecka av arbetsplatser

Under veckan pågår en kontrollvecka av företag, just för att kontrollera arbetsplatser och om personalen har rätt dokument för att få arbeta.

LÄS MER: Nio gripna efter polistillslag

– Det är ett EU-initiativ så det här pågår i flera länder i EU. Igår var det Arbetsmiljöverket som ledde insatsen för en kontroll av oseriös konkurrens, men även Skattemyndigheten och vi var på plats, säger Hans Pont.

Brott mot utlänningslagen

Arbetsgivaren som de nio utvisade männen arbetade för misstänks ha brutit mot utlänningslagen.

– Arbetsgivaren har en skyldighet att kontrollera att arbetstagaren har arbetstillstånd och rätt att vistas i landet och det ska göras en utredning av det nu. Är de skyldiga så är straffet för det böter, säger Hans Pont.

Kan det bli aktuellt med fler tillslag?

– Vi har en del tips på arbetsgivare som har arbetskraft utan arbetstillstånd och det handlar om resurser och tid, men det kommer ske igen, säger Hans Pont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.