Dr Denis Mukwege och Tommy Sandén, Örebro fredskonferens initiativtagare. Foto: SVT

Nobelpristagare diskuterar konfliktmineraler i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Han betonar konfliktmineralernas roll i det sexualiserade våldet som plågar hans hemland Kongo-Kingshasa.

– Jag får hela tiden in kvinnor och även barn som våldtagits till min klinik. Det är människor som tjänar pengar på att bryta mineraler till varje pris som skrämmer befolkningen genom att utsätta dem för sexualiserat våld, säger han.

Denis Mukwege driver Panzi sjukhuset i Kongo-Kingshasa och han fick 2018 års Nobels fredspris för sitt arbete med kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Nu är han i Örebro för att diskutera hur detta våld ska bekämpas.

– Jag ser fram emot att få träffa många människor som kommer med bra idéer som kan översättas till handling. För vi behöver agera, inte bara prata, säger han.

Fasansfulla förhållanden

Örebro fredskonferens initiativtagare Tommy Sandén håller med om att något måste göras för att komma till rätta med konfliktmineralerna.

– Det är mineraler som ingår i vår elektroniska utrustning som till exempel mobilerna. De bryts under fasanfulla förhållanden och någon slags märkning som garanterar att de utvunnits på ett schysst sätt borde verkligen införas, säger han. 

Alla kan hjälpa till

För Denis Mukwege har konsumenterna en självklar makt.

– Om konsumenterna krävde att mineralena i deras mobiler brutits under acceptabla förhållanden mot att de blev något dyrare så skulle tillverkarna lyssna. Det är egentligen obegripligt att dessa krav inte redan är ett faktum, säger Denis Mukwege.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.