Nollningen på Lindeskolans Idrottscollege spårade ur – nu startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Förra hösten väcktes förstaårselever på Lindeskolans Idrottscollege mitt i natten av de äldre eleverna. Enligt polisen tvingades killarna delta i ett så kallat ”kak-race”, nakna, medan tjejerna tvingades slicka av kvarg från andras kroppar. De hotades med straff om man inte deltog. Händelsen polisanmäldes och nu börjar en två dagar lång rättegång mot sju elever som åtalas.

”Kak-racet” går ut på att killarna klär av sig nakna, stoppar en kaka mellan skinkorna och springer en sträcka. Personen som kommer sist ska sedan äta upp vinnarens kaka.

– Alla ställde sig runt mig, för att jag skulle äta kakan. Jag åt kakan. Sen gick jag upp och körde fingrarna i halsen och spydde, berättar en av killarna i polisens förundersökning.

Nollningen på Lindeskolan

”Det kändes skit”

Tjejerna tvingades klä av sig några klädesplagg, slicka av kvarg från naveln på andra och äta upp kakor som låg nära killarnas kön.

– Det kändes skit. Man blev tvingad fast man inte ville, berättar en av tjejerna i polisens förundersökning.

Enligt uppgifter till SVT ska det ha varit många personer på plats från olika idrotter som tittade på när nollningen pågick.

– Det var mest jobbigt att alla var där och att de ville att jag skulle ta av mig mina kläder. Vi fick inte ens gå in i våra rum och ta på oss jackor eller skor, de var stränga allihopa. Gräset var vått och våra strumpor blev blöta, det var kallt, säger en av de drabbade till SVT.

Sju åtalas för olaga tvång

Skolan polisanmälde händelsen och de misstänkta eleverna blev avstängda i två veckor.

På onsdagen börjar en två dagar lång rättegång mot sju gymnasieelever som åtalas för olaga tvång och i andra hand ofredande, samtliga tilltalade nekar till brott. Totalt handlar det om tio målsägande som ska har blivit utsatta.

Rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollningen på Lindeskolan

Mer i ämnet