Efter att ha klivit upp över 70 steg på Lärarförbundets rankning blir det tårta i Nora. Foto: SVT

Nora bäst i klassen – då blir det tårta

Publicerad

Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun” placerar Nora på högsta plats i Örebro län. Totalt hamnar kommunen på en 35-plats i landet vilket nu kommer att firas med tårta och diplom.

Från plats 101 år 2016 till plats 35 år 2017 – i årets rankning tar Nora kommun hela 71 kliv uppåt i statistiken. Därmed är man också bästa skolkommun i hela länet enligt Lärarförbundet.

 - Jag är otroligt stolt över utmärkelsen, säger barn- och ungdomsutskottets ordförande Ulla Bergström (s) i sin kommentar i ett pressmeddelande. Nora kommun har fantastiskt bra lärare, skolledare och övrig personal som alla bidrar till det här resultatet.

Långsiktigt kvalitetsarbete

”Bästa skolkommun” är Lärarförbundets rankning av förskolor och grundskolor, sammantaget för en kommun. Rankingen utgår från 13 kriterier: resurser, utbildade lärare och lärartäthet, antal barn i förskola, betygsresultat i årskurs 9 och fullföljd gymnasieutbildning är några av dem.

– Vi har arbetat långsiktigt med kvalitetarbetet. En viktig del är vår ambitionsnivå när det gäller våra kommunala förskolor. Vi har en mångårig ambitionsnivå, 70/30, Den innebär att vi ska ha 70 procent utbildade förskollärare och 30 procent barnskötare. Nora kommun har lyckats att hålla den ambitionsnivån. Vi har haft relativt lätt att rekrytera vilket jag tolkar som att vi är en attraktiv arbetsgivare, säger Ulla Bergström.

– Nu ska vi fira med tårta av något slag och alla verksamheter ska få ett inramat diplom, säger Ulla Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer