Nora kommuns politiska ledning väljer nu att starta ett eget ärende i kampen om kvarndammen i Järle. Foto: Anders Nord / SVT

Nora kommun överklagar rivning av dammen vid Järle kvarn

Publicerad

Nu ger sig Nora kommun in i striden om rivningen av kvarndammen i Järle. Parallellt med flera andra organisationer och privatpersoner väljer kommunen nu att driva ett eget ärende.

I förra veckan skickade Nora kommun en överklagan till Mark- och miljödomstolen om tillståndet till Naturvårdsverket att riva dammen vid Järle kvarn, det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”Dammen har ett stort kulturvärde och att vi agerar som kommun i det här är för att trycka på hur viktigt det är för oss säger” skriver kommunstyrelseordförande Tom Rymoen (M).

”Vi eftersträvar att bevara den kulturhistoriska miljön som kvarnen och dammen står för och det är mycket viktigt för oss” säger kommunalråd Solveig Oscarsson (S).

Området har sett industriverksamhet sedan 1600-talet och klassas som ett kulturhistoriskt riksintresse. Kvarnen och dammen är idag enligt kommunen ett populärt utflyktsmål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järle kvarndamm

Mer i ämnet