Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson / TT

Norabo döms för smuggling – hade över 400 liter alkohol i bilen

Uppdaterad
Publicerad

En man från Nora greps av tullen i Helsingborg i mars förra året. Mannen hade varit i Tyskland. I hans bil fanns öl och sprit till ett värde av 37 500 kronor, vilket Tingsrätten i Helsingborg anser vara för mycket.

Den totala mängden alkoholhaltiga drycker uppgick till över 400 liter – 245 liter spritdrycker och 182 liter starköl.

I mannens bil hittades också inköpslistor med namn på 15 till 20 personer samt kvitton på all den inhandlade drycken.

Viss del inköpt till andra

Norabon själv erkänner att en viss del av alkoholen – 77 liter sprit och 63 liter starköl – var inköpt åt vänner och bekanta.

Resten, alltså 168 liter sprit och 119 liter starköl, skulle mannen ha själv, bland annat till fester han tänkt anordna, men också för att ha i sin hemmabar.

Döms för smuggling

Mannen kunde inte uppge hur mycket alkohol som fanns i bilen när tullen i Helsingborg kontrollerade hans fordon. Detta tillsammans med inköpslistorna, och det faktum att Norabon själv uppgett att han skulle bli ersatt med ett högre belopp än inköpspriset, gör att tingsrätten dömer mannen för smuggling.

Mannen döms till 120 timmars samhällstjänst, vilket enligt domen motsvarar fyra månaders fängelse om ett sådant straff skulle dömts ut.

Så här mycket alkohol får du ta med hem från resan

Om du har köpt alkohol i ett annat EU-land får du ta med dig den mängden alkohol som är för ditt eller din familjs privata bruk.

När Tullverket gör sin bedömning om alkoholen är för ditt eller din familjs privata bruk, utgår vi bland annat från följande referensnivåer:

  1. 10 liter spritdrycker
  2. 90 liter vin
  3. 20 liter starkvin
  4. 110 liter öl

Från ett land utanför EU:

  1. 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin
  2. 4 liter vin
  3. 16 liter starköl

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.